Bijscholing “Laryngeal Manual Approach” - Jacob Lieberman - Stimmklinik Hamburg - 2017

 

deutsche stimmkliniek.jpg

Een globus of de “krop in de keel” is een veelvoorkomend probleem in de halsregio. De globus wordt meestal aangeduid ter hoogte van het strottenhoofd maar kan ook lager in de keel voorkomen. Soms gaat het samen met bijkomende klachten zoals pijn, slikproblemen, hoesten, kuchen, veelvuldig slikken, angst of benauwdheid. 

Globus is meestal een goedaardige klacht veroorzaakt door een verhoogde spanning van keelspieren en/of de bovenste sluitspier van de slokdarm. Het kan ook echter een symptoom zijn van een andere onderliggende patholgie zoals gastro-oesophagale reflux (maagzuurbranden), slijm in de keel door een sinusitis, rhinitis of allergie. Maar ook vergrote amandelen of schildklier, afwijkingen aan de wervelkolom (cervicale osteofyten), een Zenker’s divertikel (uitstulping in de slokdarm) of kanker kunnen aan de basis van het probleem liggen. Een goede diagnose (meestal gesteld door een NKO-arts) is van groot belang om de juiste therapie toe te passen. Indien pathologisch, zal de arts de aangewezen behandeling starten. Als de globus echter veroorzaakt wordt door spierspanning, is het voor patiënten niet altijd eenvoudig om de weg naar een effectieve therapie te vinden. 

Osteopathie is uitermate geschikt voor deze klacht konden we dit weekend leren van prof. Markus Hess en osteopaat Jacob Lieberman van de Stimmklinik in Hamburg. Een gerichte en specifieke manuele benadering van de keelregio heeft een postieve invloed op de verhoogde spierspanning en kunnen het vervelend gevoel al na enkele behandelingen volledig weg nemen. Ook bij stemproblemen zoals heesheid, stemverlies, verminderde stamina, kliks ter hoogte van de larynx of bij muscular tension dystonia (MTD) kan een manuele benadering goede resultaten geven. 

De Stimmkliniek in Hamburg is een ultramoderne kliniek gespecialiseerd in stem problemen. Ze zijn naast het stellen van een gesofisticeerde diagnose ook sterk in een functionele visie op stemproblemen op te bouwen. Een zeldzaamheid in de gezondheidszorg. Hun succes ligt in de multidisciplinaire aanpak (NKO artsen-logopedist-osteopaat-kinesist-zangcoach). Hopelijk komen er weldra meer van deze initiatieven. 

www.stimmklinik.de
www.jacob-lieberman.co.uk

⟵ terug naar het nieuws overzicht
⟵ terug naar de home pagina