zit niet te veel stil

We weten allemaal dat bewegen belangrijk is maar vinden het moeilijk integreren in ons dagelijks leven zo blijkt uit de cijfers van het Vlaams Instituut voor Gezondheidspromotie en Ziektepreventie. Vlaamse kinderen, jongeren en volwassenen zitten gemiddeld 6 tot 9,5u per dag stil. Deze cijfers zijn zo dramatisch dat Kind & Gezin in 2014 een campagne startte om het belang van bewegen te benadrukken. Baby’s en kinderen zitten te vaak stil: in de autostoel, in een sitter, aan tafel, op school, voor de televisie of met een tablet. De stijging in aantal zittende uren is een van de belangrijkste oorzaken van overgewicht bij kinderen en verhoogt het risico op suikerziekte, hoge bloeddruk en opstapeling van vetten in de bloedvaten. Het gebrek aan bewegen verkleint de spieropbouw, vergroot de kans op rugpijn, beïnvloedt de beweging van onze organen, vermindert de doorbloeding en leidt tot functiestoornissen zoals constipatie, krampen of spierpijn. Te veel zitten is nefast voor onze gezondheid.

Gebrek aan bewegen heeft nog meer gevolgen. Beweging is de eerste taal van een kind. Door middel van beweging leert een kind zijn lichaam controleren om later op verkenning te gaan om de wereld te ontdekken. Het begint met het oprichten van het hoofdje om vervolgens op de buik gelegen rond zich heen te kunnen kijken, dan te rollen, kruipen en later stappen. De ene beweging volgt de andere op. Met vallen en opstaan. Hoe meer we bewegen, hoe beter ons evenwicht. Bewegen stimuleert de ruimtelijke oriëntatie. Zo leren kinderen posities, afstanden en richtingen kennen. De eerste stapjes richting wiskunde, lezen en schrijven zijn gezet. Van stilzitten worden kinderen niet slimmer. Eerst bewegen, dan leren.

Bewegende baby’s hebben inderdaad een stapje voor. Beweeg tijdens je zwangerschap. Wieg je pasgeborenen, prikkel het evenwicht van je baby in een draagzak, leg je baby op de buik om te spelen, rollebol, beweeg armpjes en beentjes. Beweging brengt niet enkel rust, het stimuleert de ontwikkeling van je kind en is gezond

Heb je vragen over de motorische ontwikkeling van je kind? Of wil je graag weten wat beweging en osteopathie kan betekenen voor jouw kind? Neem gerust contact op. Ik help je graag om je gezondheid in beweging te brengen.

⟵ terug naar de nieuws pagina