Zomer vakantie 2023

Zomer vakantie 2023

We blijven hele zomer beschikbaar. Je kan steeds bij 1 van ons terecht. In de online agenda kan je zien wie er beschikbaar is.

Dit is onze vakantie:
Cindy: 01/07 - 31/07
Angelique: 11/07 - 24/07
Nessie: 21/07 - 07/08
Alissa: 01/08 - 31/08

Fijne zomer!

Zomer vakantie 2022

Zomer vakantie 2022

We blijven hele zomer beschikbaar. Je kan steeds bij 1 van ons terecht. In de online agenda kan je zien wie er beschikbaar is.

Dit is onze vakantie:
Cindy: 01/07 - 31/07
Angelique: 11/07 - 24/07
Nessie: 21/07 - 07/08
Alissa: 01/08 - 31/08

Fijne zomer!

Osteopaat Cindy Van Langenhove sluit aan bij ons team.

Osteopaat Cindy Van Langenhove sluit aan bij ons team.

We verwelkomen onze nieuwe collega osteopaat Cindy Van Langenhove. Je kan bij Cindy terecht met je baby of kind, tijdens je zwangerschap of na je zwangerschap. Ook volwassenen kunnen beroep doen op haar expertise.

WEGENWERKEN - de praktijk blijft bereikbaar

WEGENWERKEN - de praktijk blijft bereikbaar

Van september tot november 2018 zijn er wegenwerken in de buurt van de praktijk. De praktijk blijft bereikbaar vanaf Marke Plaats. Parkeren kan nog steeds in de Vagevuurstraat zelf. Ouders met kleine kinderen of mensen die moeilijk ver kunnen wandelen mogen steeds naast de praktijk parkeren indien er plaats is.

Angelique versterkt de praktijk

Angelique versterkt de praktijk

angeliqueveracxsportosteopaat.JPG

Nieuwe osteopaat 

Angelique Veracx maakt sinds enkele maanden deel uit van ons team. Ze versterkt de praktijk met haar gedrevenheid, zin naar kennis en liefde voor osteopathie. Je kan bij haar terecht voor allerlei klachten, van jong tot oud. Enkel de allerkleinsten, kunnen voorlopig enkel bij Alissa terecht. 

Angelique heeft nog een passie: sport. Ze speelt op nationaal niveau voetbal, houdt van supporteren en volgt vele bijscholingen rond sport. Ze begeleidt de (top)sporter met gerichte behandelingen, blessurepreventie en adviezen. Angelique brengt je gezondheid in beweging! 

 

Osteopathie opgenomen in de KCE-richtlijn voor lage rugpijn.

Osteopathie opgenomen in de KCE-richtlijn voor lage rugpijn.

Osteopathie opgenomen in KCE richtlijn voor lage rugpijn

Osteopathie opgenomen in KCE richtlijn voor lage rugpijn

Wat te doen bij rugpijn? Voor deze ‘kwaal van de eeuw’ wordt een brede waaier aan oplossingen aangeboden. Om door het bos de bomen te helpen zien, publiceerde het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) in mei reeds een klinische richtlijn, gebaseerd op het meest recente wetenschappelijke bewijs. Vandaag gaat het op de ingeslagen weg verder met een ‘zorgpad’, dat voor elk type rugpatiënt bepaalt welke onderzoeken best worden uitgevoerd en welke de optimale behandeling is. Het is de eerste keer in ons land dat een zorgpad werd ontwikkeld in samenwerking met alle betrokken zorgdisciplines en de patiënten. Het omvat zowel lumbale (eenvoudige rugpijn) als radiculaire (type ischias) pijn. En voor een groter gebruiksgemak ontwikkelde het KCE een interactieve, online tool www.lagerugpijn.kce.be 

⟵ terug naar het nieuws overzicht
⟵ terug naar de home pagina

 

Manuele benadering van een GLOBUS of KROP IN DE KEEL

Manuele benadering van een GLOBUS of KROP IN DE KEEL

Bijscholing “Laryngeal Manual Approach” - Jacob Lieberman - Stimmklinik Hamburg - 2017

 

deutsche stimmkliniek.jpg

Een globus of de “krop in de keel” is een veelvoorkomend probleem in de halsregio. De globus wordt meestal aangeduid ter hoogte van het strottenhoofd maar kan ook lager in de keel voorkomen. Soms gaat het samen met bijkomende klachten zoals pijn, slikproblemen, hoesten, kuchen, veelvuldig slikken, angst of benauwdheid. 

Globus is meestal een goedaardige klacht veroorzaakt door een verhoogde spanning van keelspieren en/of de bovenste sluitspier van de slokdarm. Het kan ook echter een symptoom zijn van een andere onderliggende patholgie zoals gastro-oesophagale reflux (maagzuurbranden), slijm in de keel door een sinusitis, rhinitis of allergie. Maar ook vergrote amandelen of schildklier, afwijkingen aan de wervelkolom (cervicale osteofyten), een Zenker’s divertikel (uitstulping in de slokdarm) of kanker kunnen aan de basis van het probleem liggen. Een goede diagnose (meestal gesteld door een NKO-arts) is van groot belang om de juiste therapie toe te passen. Indien pathologisch, zal de arts de aangewezen behandeling starten. Als de globus echter veroorzaakt wordt door spierspanning, is het voor patiënten niet altijd eenvoudig om de weg naar een effectieve therapie te vinden. 

Osteopathie is uitermate geschikt voor deze klacht konden we dit weekend leren van prof. Markus Hess en osteopaat Jacob Lieberman van de Stimmklinik in Hamburg. Een gerichte en specifieke manuele benadering van de keelregio heeft een postieve invloed op de verhoogde spierspanning en kunnen het vervelend gevoel al na enkele behandelingen volledig weg nemen. Ook bij stemproblemen zoals heesheid, stemverlies, verminderde stamina, kliks ter hoogte van de larynx of bij muscular tension dystonia (MTD) kan een manuele benadering goede resultaten geven. 

De Stimmkliniek in Hamburg is een ultramoderne kliniek gespecialiseerd in stem problemen. Ze zijn naast het stellen van een gesofisticeerde diagnose ook sterk in een functionele visie op stemproblemen op te bouwen. Een zeldzaamheid in de gezondheidszorg. Hun succes ligt in de multidisciplinaire aanpak (NKO artsen-logopedist-osteopaat-kinesist-zangcoach). Hopelijk komen er weldra meer van deze initiatieven. 

www.stimmklinik.de
www.jacob-lieberman.co.uk

⟵ terug naar het nieuws overzicht
⟵ terug naar de home pagina

75% van consult bij de osteopaat terugbetaald

75% van consult bij de osteopaat terugbetaald

Partena en OZ bieden een nieuwe aanvullende verzekering aan die 75% van het consult bij de osteopaat vergoedt bovenop de 10€ die nu reeds terugbetaald wordt door het ziekenfonds. Dit zal osteopathie voor nog meer mensen toegankelijk maken. Hopelijk volgen de andere mutualiteiten met gelijkaardige initiatieven! 

http://www.partena-ziekenfonds.be/nl/gezondheidsadvies/advies/medicalia-waarvoor-staat-het

⟵ terug naar het nieuws overzicht
⟵ terug naar de home pagina

Het belang van bewegen

Het belang van bewegen

zit niet te veel stil

We weten allemaal dat bewegen belangrijk is maar vinden het moeilijk integreren in ons dagelijks leven zo blijkt uit de cijfers van het Vlaams Instituut voor Gezondheidspromotie en Ziektepreventie. Vlaamse kinderen, jongeren en volwassenen zitten gemiddeld 6 tot 9,5u per dag stil. Deze cijfers zijn zo dramatisch dat Kind & Gezin in 2014 een campagne startte om het belang van bewegen te benadrukken. Baby’s en kinderen zitten te vaak stil: in de autostoel, in een sitter, aan tafel, op school, voor de televisie of met een tablet. De stijging in aantal zittende uren is een van de belangrijkste oorzaken van overgewicht bij kinderen en verhoogt het risico op suikerziekte, hoge bloeddruk en opstapeling van vetten in de bloedvaten. Het gebrek aan bewegen verkleint de spieropbouw, vergroot de kans op rugpijn, beïnvloedt de beweging van onze organen, vermindert de doorbloeding en leidt tot functiestoornissen zoals constipatie, krampen of spierpijn. Te veel zitten is nefast voor onze gezondheid.

Gebrek aan bewegen heeft nog meer gevolgen. Beweging is de eerste taal van een kind. Door middel van beweging leert een kind zijn lichaam controleren om later op verkenning te gaan om de wereld te ontdekken. Het begint met het oprichten van het hoofdje om vervolgens op de buik gelegen rond zich heen te kunnen kijken, dan te rollen, kruipen en later stappen. De ene beweging volgt de andere op. Met vallen en opstaan. Hoe meer we bewegen, hoe beter ons evenwicht. Bewegen stimuleert de ruimtelijke oriëntatie. Zo leren kinderen posities, afstanden en richtingen kennen. De eerste stapjes richting wiskunde, lezen en schrijven zijn gezet. Van stilzitten worden kinderen niet slimmer. Eerst bewegen, dan leren.

Bewegende baby’s hebben inderdaad een stapje voor. Beweeg tijdens je zwangerschap. Wieg je pasgeborenen, prikkel het evenwicht van je baby in een draagzak, leg je baby op de buik om te spelen, rollebol, beweeg armpjes en beentjes. Beweging brengt niet enkel rust, het stimuleert de ontwikkeling van je kind en is gezond

Heb je vragen over de motorische ontwikkeling van je kind? Of wil je graag weten wat beweging en osteopathie kan betekenen voor jouw kind? Neem gerust contact op. Ik help je graag om je gezondheid in beweging te brengen.

⟵ terug naar de nieuws pagina

de Nieuwe Informatiebrochure over voorkeurshouding en schedelvervorming of positionele plagiocephalie liggen klaar

de Nieuwe Informatiebrochure over voorkeurshouding en schedelvervorming of positionele plagiocephalie liggen klaar

osteopathie baby

 

Een voorkeurshouding betekent dat de baby in rugligging spontaan het hoofdje naar één zijde draait gedurende driekwart van de tijd. Soms gaat dit samen met een asymmetrie in het volledige lichaam waarbij de baby meer naar links of rechts gebogen ligt. 

Een voorkeurshouding komt vaak samen voor met een schedelasymmetrie of positionele plagiocephalie. Door de voorkeurshouding krijgt de schedel een eenzijdige druk en ontstaat een afvlakking van de schedel. Door de afvlakking rolt het hoofdje gemakkelijker naar een bepaalde zijde. Het houdt elkaar in stand. Recent onderzoek heeft aangewezen dat het van groot belang is de voorkeurspositie zo snel mogelijk af te bouwen. Een osteopaat kan je hierbij helpen.

 

Wil je meer informatie? Vraag naar de brochure in de praktijk.

⟵ terug naar het nieuws overzicht
⟵ terug naar de home pagina